Pogosta vprašanja

Solna terapija je vdihavanje suhega solnega aerosola. Uporablja se lahko pri lajšanju težav boleznih dihal, alergij in kožnih obolenj. Suh solni aerosol ima zelo globoko prodornost. Vpliva na delovanje limfnega sistema, ki kožo hrani. Če limfni sistem ne deluje pravilno, se pojavijo dermatitis, alergijska stanja, luskavica, idr.. Ker suhi aerosol globoko prodre tudi v dihala, hkrati dihalne poti očisti odvečne sluzi in krepi sluznico.

Uporabo solnih terapij zato priporočamo vsem, ki imajo težave z dihali ali kožo, kot tudi tistim, ki si želijo sprostitve po napornem dnevu, športnikom po težkih fizičnih naporih za dodatno sproščanje mišic, pevcem, alergikom in kadilcem. Prav tako se solne terapije lahko uporabljajo tudi v preventivne namene pred virusnimi obolenji in bakterijskimi okužbami. Solna terapija je popolnoma naravna in varna.

Primerna je za odrasle in otroke od šestega meseca naprej.

Pri nas traja solna terapija za otroke 30 minut in za odrasle 60 minut. Poleg časovne razlike je razlika tudi v količini aerosola, ki ga dovajamo v prostor.

Solna soba je prostor, kjer boste imeli občutek  da ste v solni jami. Stene, strop in tla so prekrita z ekološko čisto soljo. Za otroke so na razpolago različne igračke. Ti se lahko igrajo v solnem peskovniku, poslušajo pravljice, berejo in rišejo. Osnovna terapija za otroke traja 30 min, igralna urica za otroke, kot podpora imunskemu sistemu, pa traja 60 min. Ko vstopite v solno sobo se udobno namestite in v kratkem se prične izvajati terapija.

Za odrasle so na voljo udobni naslonjači, kjer sedite ali ležite. Izpostavljeni ste blagodejnim učinkom suhega solnega aerosola, ki ga v solno sobo kontrolirano prši medicinski pripomoček halogenerator. Med terapijo lahko meditirate, berete, se pogovarjate.  Terapija za odrasle traja 60 min.

Med terapijo se solne sobe ne zapušča, razen v primeru slabosti oz. »višje sile«. Vse ostale potrebe (toaleta, telefonski pogovori, itn.) se opravijo pred vstopom v solno sobo.

Zaključek solne terapije naznani prižig glavne luči.

Seveda. Solna terapija je popolnoma varna in naravna metoda, zato je primerna za otroke od 6 meseca starosti dalje.

Na solno terapijo pridite vedno 5 minut pred dogovorjeno uro. Na terapijo pridite čisti in v čistih oblačilih.

Starejši naj s seboj prinesejo čiste bele nogavice in se preobujejo pred vstopom v solno sobo (lahko pa dobite PVC zaščite za noge tudi pri nas). Otroci naj imajo seboj čiste žabice ali nogavičke.

Oblačila ter ostale osebne predmete spravite v omarico.

Obiski solnih terapij si morajo slediti vsaj v prvi fazi čiščenja sluznice, vsak drugi dan.

Ravno tako velja za terapije, ki jih izvajamo pri težavah s kožo.

Za temeljito čiščenje dihalnih poti, priporočamo od 10 do 15 obiskov.

Pri težavah s kožo pa izboljšanje lahko pričakujemo med 20-24 terapijami.

Je pa odvisno od vsakega posameznika in od njihovega trenutnega zdravstvenega stanja. 

V solni sobi se ne dela škode. Starši nadzorujemo in pazimo na svoje otroke. Peskovnik soli, ki je na tleh, ni namenjen uživanju, prav tako sol ni namenjena razmetavanju ali obmetavanju, ker lahko zaide v oko in povzroči pekoč in dražeč občutek. V solne sobe je prepovedan vnos hrane, prav tako je v solni sobi prepovedano previjanje. Otroci v solne sobe ne nosijo svojih igrač, ampak jih dobijo od osebja. V solni sobi se igramo mirne igre, da s svojim obnašanjem ne motimo drugih obiskovalcev solnih terapij. V solno sobo ne sodijo GSM aparati, saj koncentracija soli lahko le te poškoduje, zato jih pred vstopom odložimo v omarico.

Solna terapija je 100% naravna in varna pot do izboljšanja stanja telesa in duha, zato nima stranskih učinkov. Če imate v telesu veliko odvečne sluzi je možno, da po terapiji več kašljate ali smrkate. To je naravni odziv telesa na solno terapijo, ki povzroči, da se nakopičena sluz iz telesa izloči skozi nos ali kašelj. Po solni terapiji je priporočljivo veliko piti.

Ne. Ena od naravnih značilnosti soli je, da absorbira bakterije in viruse. Solna soba je v celoti obdana s soljo in ustvarja sterilno okolje. Poleg tega po vsaki terapiji sledi 10 minutna ventilacija zraka. Vse površine v sobi, ki niso iz soli pa so očiščene in razkužene z razkužilnim sredstvom.

Medicinska naprava halogenerator preneha delovati. Prižge se glavna luč ter vklopi ventilator za prezračevanje solne sobe.

Na terapijo se je potrebno predhodno naročiti na 041 787 929. Ko imate dogovorjen termin se priporoča, da pridete vsaj 5 minut pred dogovorjeno uro. V kolikor vam ne uspe priti na terapijo ali pa zamujate, vas vljudno prosimo, da nas o tem obvestite.

Načeloma s soljo, ki je v solni sobi ni nič narobe, saj je popolnoma naravna. Podobna je kuhinjski soli, vendar so solni kristali bistveno večji. Nevarno bi bilo le, da se med igro otroku zataknejo v grlu ali sapniku. Torej sol v solni sobi ni namenjena temu, da bi jo jedli. Starši oziroma spremljevalci ste dolžni poskrbeti, da otroci ne jedo soli s tal ali se kako drugače ne poškodujejo.

Solne terapije niso primerne za ljudi, ki imajo spodaj navedena stanja:

 • huda hipertenzija (bolezensko visok krvni tlak, ki ni reguliran z zdravili)
 • krvavitve
 • bolezni krvi v akutni fazi
 • akutna faza bolezenskih dihal
 • huda kronična respiratorna odpoved
 • aktivna tuberkuloza
 • mentalne bolezni in kakršnokoli uživanje prepovedanih substance
 • rakave bolezni
 • zastrupitve
 • bolezni presnove
 • odpoved organov (predvsem jeter in srca)
 • pljuvanje krvi
 • srčno popuščanje
 • Nosečnost je izjemno občutljivo stanje in vsako telo se lahko odziva drugače. Gre za rast novega življenja v vas, zato je potrebno biti v obdobju nosečnosti zelo pazljiv. Sama sol in aerosol načeloma ne bi smela biti škodljiva, kot ni škodljiv morski zrak. V kolikor bi radi obiskali solno sobo s tem tudi sami prevzemate polno odgovornost za svoje zdravje in zdravje otroka.
 • Priporočamo, da se o obisku solne sobe posvetujete s svojim osebnim zdravnikom in se ravnate po navodilih zdravnika.

Količina aerosola v sobi pade in s tem se zmanjša učinkovitost terapije.

Med solno terapijo vdihujemo suhi solni aerosol, kar pomeni, da sol vstopi v respiratorni sistem in ne v želodec, srce ali ledvica. Koncentracija solnega aerosola v solni sobi je 3 do 5 mg na m3. Priporočen dnevni vnos soli pa je 6 g. Se pravi, da je količina soli, ki jo vdihnemo ali pa se nam med med solno terapijo z dihanjem raztopi v slini, zelo majhna. Zaradi tega je solna terapija primerna tudi za tiste, ki imajo zdravstvene omejitve glede vnosa soli v telo.

Pri solnih terapijah uporabljamo sol, priznanega nemškega podjetja ESCO. Sol, ki jo uporabljamo za solno terapijo ima certifikat o čistosti soli, kar pomeni, da je ionizirana, čista in praktično ne vsebuje alergenov, mikroorganizmov in ostalih onesnaževalcev.
Shopping Basket